Mertajärvi

Mertajärvi ligger 15 km söder om Karesuando (Vägs ände norrut i Sverige.) och hyser det numer världsberömda Utsis Pensionat!  Sedan mitten av 70-talet de flesta DX-peditioners hemvist.

Läget är inte 100% idealiskt för NA-DX:ing men populärt ändå! Terrängen kunde vara enklare att dra tråd i och störningsnivån kunde vara något lägre men den service man får från familjerna Utsi uppväger det mesta! Bra utrymmen till acceptabelt pris.  Lämpligt för expeditioner med upp till fyra deltagare men det går att vara fler också med dagens fördelare och koax-kablar.

Att dra antenner seriöst brukar ta en vecka att få klart med en insats av minst tre timmar per dag.  Solen går visserligen inte upp alls i mitten av december men det är ändå tillräckligt ljust ca fem timmar mitt på dagen.

Själv har jag varit där 17 gånger tycks det och mycket rart har trillat in under åren!  Mälardalens Radiosällskap i Stockholm har varit i Mertajärvi ännu fler gånger, men med diverse olika gubbar i laguppställningen. Enstaka expeditioner har också företagits av andra klubbar och enskilda genom åren. De flesta redovisade i Distance.

Jag svarar gärna på frågor om stället!  Vill Du prova på en expedition så kan jag förmedla kontakten men Du får dock boka själv.

Första gången jag var där själv var i november 1979.   Ett nytt besök 1983 och från 1985 årliga besök utom 1989 då jag verkar ha varit mer eller mindre inaktiv hela hösten p g a mycket jobb. Och det har blivit bättre och bättre resultat allt eftersom erfarenheten ökat och tekniken gjort en del små framsteg.  Möjligen har konditionerna varit bättre på slutet också…Årtusendets sista expediton blev en besvikelse trots lågt ställda förväntningar. Detta pga en enorm brusnivå hela december.

Pajala


De tre första expeditionerna gick till Pajala och en liten stuga på gården hos Hilda Gardin ca 2 km söder om samhället. Inga större finesser utom att hon krävde att få sköta disken åt oss!  Vi åt på porslin från ett gammalt hotell som hon och hennes man drivit har jag för mig. Inte en vinkel i stugan var rät någon väg kommer jag ihåg. Att dela antenner var inte uppfunnet så vi drog egna trådar med ett litet avstånd mellan varje för att inte störa ut varandra med induktiv/kapacitiv koppling. Trådarna dock på tok för nordliga på PAJ1. Kanske en bidragande orsak till att vi inte fick ut så mycket under de fina cx som rådde. Till PAJ2 hade vi fått lite bättre kläm på hur man skulle lyssna varför några bättre saker hördes. Fortfarande prioriterades de starkaste stationerna. PAJ3 hade sämst konds men flest loggade standardsaker så rutinen började göra sig gällande. "QSL har det blivit en hel del och de allra flesta tycks svara" citerar jag mig själv från 1978! Ack, om så fortfarande vore…

Olkamangi


Hösten 1978 annonserade jag i ett par Norrbottenstidningar om stuga att hyra och fick ett napp som verkade lovande. Åkte på vinst och förlust. Blev en nit. "Active"  mest. Plus massor av lokala el-störningar både från stugan och från gården intill. El-elementet gjorde att säkringen blev varm. Mindre knaster utan element på. Mycket atmosfäriskt knaster också. Dessutom var det någon som kapade och rullade ihop antennen nu och då. När trådarna till slut fick vara tog kondsen slut. 19.10 MV:n helt fri från rymdvågor vid 17-tiden. Blev ihållande väldigt nordliga cx med mest Alaska och västkust. Fick inte ut något nytt nästan. Bara samma och samma. Helt bortkastad expedition! Hade fått ut mer hemma!

Abisko


OA hyr sedan många år tillbaks en stuga i Abisko varje höst och -87 hälsade BN och jag på i en vecka för att försöka höra något. En dålig säsong i kombination med naturens beskaffenhet gav klent utbyte.  I Abisko hörs i princip bara västkust-stationer och AK/HI eftersom höga berg spärrar annat än det som kommer norrifrån! Är säkert mycket givande vid speciella cx!  Men mycket kul hindras helt klart från att komma fram...


START

QSL

Radiorummet i Mertajärvi med min gamla utrustning.